Tanguy de Lamotte

 

Înainte de a fi skipper, Tanguy este mai întâi arhitect și constructor de bărci și activează cu mândrie în aceste trei profesii. Bărcile cu vele? Le-a descoperit când era mic, în timpul vacanțelor pe care le petrecea pe coasta bretonă. La vârsta de 15 ani, participă la trofeul liceelor iar, în 1997, proaspăt posesor al unei diplome de bacalaureat, decide să-și continue studiile în domeniul arhitecturii navale la Southampton, în Anglia. Acolo întâlnește câțiva oameni foarte importanți pentru cariera sa. Ellen Mac Arthur, Brian Thompson, Nick Moloney… Ce au aceștia în comun? Competiția Mini Transat. Tanguy îi ajută să-și pregătească ambarcațiunile pentru această competiție mitologică, sperând, în secret, să poată concepe și construi într-o zi propria sa ambarcațiune Mini 6.50 pentru a traversa Oceanul Atlantic de unul singur.

Acest vis devine realitate în anul 2002, atunci când și-a conceput propria ambarcațiune, apoi în anul 2005, odată cu participarea sa la competiția Mini Transat, unde obține a 7-a poziție. Este interesat îndeosebi de partea tehnică a unui proiect, care include, bineînțeles, conceperea ambarcațiunii.

Astfel, se alătură cabinetului de arhitecți Simon Rogers, pentru a concepe planurile ambarcațiunii sale Class40, cu care continuă să navigheze și să obțină performanțe notabile, printre care succesul obținut la prima ediție a Competiției Solidare a Ciocolatei din anul 2009.

Participă la Circuitul Romului în anul 2010 (unde a obținut locul al 14-lea) și înregistrează noi victorii în anul 2011 (Rolex Fastnet Race și Normandy Channel Race, împreună cu Sébastien Audigane).

În anul 2012, datorită partenerului său, fundația Inițiativă pentru inimă și asociația "Mecenat Chirurgie cardiacă", pe care le susține de mult timp și care permit copiilor care suferă de boli cardiace să fie operați în Franța, el se îmbarcă pe ultima navă Catherine Chabot, pentru a participa la cea mai faimoasă competiție în modul solitar: Vendée Globe, denumită și "Everestul mărilor", și anume înconjurul lumii în mod solitar, fără escală și fără asistență.

Pe lângă faptul că au ocazia de a colabora cu un marinar de excepție, faptul de a-l însoți pe Tanguy în această aventură umanitară a stârnit, desigur, un mare entuziasm în sânul echipelor Tribord. Marca din Regiunea Bască va furniza integral echipamentul de care are nevoie Tanguy pentru a face înconjurul lumii, în special în ceea ce privește noile ținute pentru navigare în larg, pe care le va încerca dincolo de limite, în condițiile cele mai dificile, pe parcursul celor 3 luni neîntrerupte de navigare; la întoarcerea pe uscat, el va împărtăși experiențele sale echipelor de concepere a mărcii, cu scopul de a contribui la îmbunătățirea tuturor produselor din gamă.

 

HAUT DE PAGE