MODUL DE ALEGERE A VESTEI PENTRU MENŢINEREA LA SUPRAFAŢĂ (FLOTABILITATE)

 O vestă pentru menţinerea la suprafaţă  reduce riscul de înec, dar nu garantează salvarea. Aceasta este destinată persoanelor care ştiu să înoate bine şi se găsesc aproape de mal sau de ţărm, sau care dispun de ajutor sau un mijloc de salvare în apropiere. Utilitatea acesteia este redusă în apele agitate, nu poate proteja purtătorul timp îndelungat şi necesită o participare activă din partea acestuia.

Exersaţi utilizarea vestei pentru menţinerea la suprafaţă cel puţin o dată pe an pentru a vă asigura că furnizează întotdeauna un nivel de plutire adecvat.

Trebuie să învăţaţi copilul să plutească purtând vesta pentru menţinerea la suprafaţă pentru a-l face să înţeleagă utilitatea şi modul ei de funcţionare.

Persoanele care nu ştiu să înoate sau care au o vârstă fragedă trebuie să poarte o vestă de salvare (standard minim: 100 Newtoni)

Pentru alegerea vestei, sunt importante două criterii: securitatea şi confortul.

 

1 Alegeţi vesta pentru menţinerea la suprafaţă în funcţie de reglementare:

Vesta pentru menţinerea la suprafaţă nu este o vestă de salvare! Utilizatorul trebuie să ştie să înoate!

Într-o  ambarcaţiune uşoară cu pânze sau în caiac, legea solicită ca fiecare persoană de la bord să dispună de un echipament individual de plutire. Cu o valoare de flotabilitate minimă de 50 Newtoni pentru ambarcaţiunea uşoară cu pânze şi 70 Newtoni pentru caiac.

 

Tipuri de veste omologate

 

tipuri de veste pentru menţinerea la suprafaţă

 

    

        

Vestă plastron

 

     gilet poches

     

      Vestă cu buzunare

    

izeber aide flottabilité

         

Vestă izeber

 

Vestă cu închidere

 

Vestă din neopren

 

 

2 Alegeţi vesta pentru menţinerea la suprafaţă în funcţie de standard:

Alegeţi vesta pentru menţinerea la suprafaţă în funcţie de greutatea dvs., o vestă cu mărimea greşită ar putea avea o eficacitate scăzută.

Vesta pentru menţinerea la suprafaţă trebuie să poarte marcajul CE. Vesta respectă standardul ISO 12402-5.(pentru 50 - 70 N, flotabilitate exprimată în Newtoni.)

Trebuie să ştiţi: 10 Newtoni corespund cu 1,01 kg forţă de flotabilitate.

Alegerea vestei se face în funcţie de greutatea persoanei:

Nu uitaţi să purtaţi chinga care trece printre picioare, dacă vesta dispune de aceasta. 

Chinga trebuie să fie suficient de strânsă în zona taliei pentru a nu urca până la subraţ, în caz de răsturnare a ambarcaţiunii.

Vestele de 70 N trebuie să fie utilizate în apele repezi, definite de către Federaţia Franceză de Kaiac-Canoe, pentru practicarea caiacului, deoarece oferă o flotabilitate mai bună.

3 Alegeţi vesta pentru menţinerea la suprafaţă pentru confort:

Nu uitaţi să testaţi echipamentul respectiv!

Vestele oferă un confort şi o libertate de mişcare diferite în funcţie de model:

Cele care se deschid: Graţie unei închideri cu fermoar sau chiar cu cleme de plastic, acest tip de vestă este uşor de purtat; atenţie la fermoare, se pot bloca (apă de mare, nisip). Clătiţi bine vesta!

Cele care se îmbracă peste cap: Le numim veste plastron; sunt uşor de îmbrăcat peste cap şi oferă o mare libertate de mişcare la nivelul braţelor.

Cele cu buzunare: permit transportul de instrumente de semnalizare (fluier, oglindă reflectorizantă) sau de accesorii, precum un aparat foto într-un buzunar etanş.

Cele din neopren: oferă o libertate de mişcare totală şi aproape că uitaţi de ele, fiind croite pe corp. Trebuie să ştiţi că vesta din neopren este puţin mai grea decât buretele în momentul în care este îmbibată cu apă.

Cele care se poartă şi pe uscat: Vestele IZEBER. Acestea oferă libertate de mişcare, menţinerea la suprafaţă în conformitate cu standardul 50 N, o izolare termică precum o vestă clasică şi un aspect urban. 

 

 

izeber veste aide flottabilité

 

Sugestie: nu uitaţi şnurul (coarda de securitate) care leagă fiecare obiect de vesta dvs., pentru a nu le pierde!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
BIENTÔT ÉPUISÉ
BIENTÔT ÉPUISÉ
HAUT DE PAGE