Formarea valurilor

(2)

Valurile au un impact important asupra practicării multor sporturi nautice. Prin urmare, acest fenomen natural trebuie avut în vedere și trebuie cunoscut foarte bine pentru a putea face surf, a vâsli, a face scufundări sau a naviga cât mai eficient posibil.

formarea valurilor

Misiunea test Tribord în Galiția

 

 

 Ce este un val? Cum se formează acesta?

 

Un val este o mișcare oscilatorie a suprafeței unui ocean, a unei mări sau a unui lac. Atunci când valurile apar în larg, vorbim mai degrabă de « hulă ».

Hula este creată de vânt, atunci când începe să bată pe suprafața unei ape calme. Acesta formează în acest caz cute la suprafața mării care se transformă în unde (care formează « hula »), și care se propagă, apoi, către coaste.

 

La formation des vagues

 

Propagarea hulei

 

 

 

Intensificarea hulei este determinată de 3 factori:

 • viteza vântului
 • durata vântului
 • distanța parcursă de hulă


Cu cât hula este menținută mai mult timp, cu atât vor crește perioada (durata care separă valul precedent de valul următor) și, implicit, energia acesteia.

Această hulă va crea valuri mari și puternice, cu perioade lungi (între 15 și 20 de secunde) care vor dura mai mult.

Cu cât hula este menținută mai puțin pe o distanță mai lungă, cu atât valurile pe care le va crea aceasta vor fi mai slabe, cu perioade mai scurte (între 8 și 12 secunde), care se vor atenua mai rapid.

 

 

Transformarea hulei în val

 Cu cât hula se apropie mai mult de coastă, cu atât fundul mării se ridică. Acest fenomen influențează, așadar, dimensiunea hulei, care crește, la rândul ei, din ce în ce mai mult, și care sfârșește prin a se izbi de țărm.

La formation des vagues

Forma valurilor depinde în principiu de forma fundului mării din apropierea plajei, care permite transformarea mișcării orizontale a hulei în mișcare verticală. De fapt, o plajă cu un fund marin lin va determina valuri mai slabe și mai degrabă netede. Dimpotrivă, o plajă cu un fund marin adânc, care trece abrupt la un fund marin mai puțin adânc, va crea valuri mari și puternice.

Pentru a simplifica:
Fund marin plat = valuri netede, ideale pentru debutanți (Exemplu de loc: Hendaye)
Fund marin ușor în pantă = valuri moi (exemplu de loc: coasta bască)
Fund marin în pantă = valuri puternice (exemplu de loc: Hossegor)
 

 

Vântul « on-shore » și « off-shore »: ce influență au acestea asupra valurilor?

 


Când vorbim despre vânt « on-shore » sau de vânt « off-shore », este vorba despre vântul care bate pe coastă, modificând direct valurile (și nu despre vântul care creează hula în larg, pe care l-am descris mai sus).

Vântul « on-shore » sau « care vine din larg », pentru a traduce acest termen în română, va avea tendința de a sparge valurile și de a crea clipocit. Așadar, condițiile pentru a face surf sau boadyboarding vor fi mai puțin prielnice.

Dimpotrivă, vântul « off-shore » este un vânt care vine de pe uscat și care va avea tendința să formeze valuri și să netezească suprafața apei, ameliorând astfel condițiile pentru surf și bodyboarding.

În funcție de momentul zilei și de diferențele de temperatură observate, valurile sunt influențate de briza « on shore » (venind de pe mare) în timpul zilei sau de briza « off shore » (venind de pe uscat) în timpul nopții și dimineața. În funcție de acest factor, condițiile de surf vor fi, prin urmare, mai bune noaptea și dimineața… Cele două scheme de mai jos explică acest fenomen.

Formarea valurilor

 

Formarea valurilor

 

 

Un alt factor important: mareea

În funcție de zonă, mareele pot avea un efect considerabil asupra valurilor. De fapt, acestea au o influență directă asupra înălțimii fundului marin, ceea ce implică, așadar, modificări ale caracteristicilor valurilor. Prin urmare, anumite zone vor fi mai favorabile pentru surf și bodyboarding la maree înaltă, pe când altele vor fi prielnice acestor sporturi la maree joasă. În Tribord Club veți afla caracteristicile multor zone de practicare a acestor sporturi.

 

Este un mit să spunem că « al 7-lea val este întotdeauna cel mai mare »?


Nu neapărat! De fapt, în cazul seriilor de valuri mai "haotice", observăm că după o serie de 6 valuri urmează în general, cel mai mare val din serie. În cazul seriilor cu hule mai « uniforme », acest număr tinde mai degrabă spre 9/10. Aceste observații științifice au fost formulate de Leo Holthuijsen, expert în domeniul înțelegerii și modelării valurilor.


Observați cu atenție condițiile înainte de a intra în apă


Înainte de a decide dacă să intrați (sau nu) în apă, este preferabil să analizați corect condițiile, pe îndelete, astfel încât să adaptați cât mai bine practica sportivă:

 • observați cu atenție distribuția seriilor de valuri, timp de câteva minute, și nu timp de câteva secunde (încercând să detectați cele mai bune « vârfuri » pentru surferi, și anume locul în care valul se sparge prima dată)
 • anticipați punctele de intrare și de ieșire din apă (în cazul anumitor locuri, precum coasta bască, ieșirea din apă este adesea complicată la maree înaltă, neexistând nicio problemă în acest sens la maree joasă)
 • identificați corect curenții, pentru a-i utiliza la maxim atunci când intrați în apă
 • adaptați-vă la programul mareelor, în funcție de loc și de tipul practicii sportive

 

Misiunea test Tribord în Galiția

Mission test Tribord en Galice

În concluzie, putem spune că valurile pe care le observăm pe plajă sunt, în general, rezultatul a doi factori naturali: vântul și fundul mării. Așadar, studiind acești doi factori, experții în previziuni sunt în măsură să ne ofere indicații din ce în ce mai fiabile și, mai ales, din ce în ce mai precise cu privire la valurile pe care le vom înfrunta…
Totuși, nu uitați să observați și să analizați în timp real condițiile din locul de practică, deoarece natura rămâne imprevizibilă…

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Vote
RECOMANDĂRI
Les règles de priorités en surf et bodyboard

Surful și bodyboardingul sunt cunoscute ca fiind sporturi libere; totuși, există câteva reguli de prioritate care trebuie aplicate atunci când vă aflați în apă.
Obiectivele sunt următoarele: să evităm accidentele și să respectăm valurile fiecărui surfer.
Bineînțeles, regula cea mai importantă face referire la buna purtare și la politețe.

HAUT DE PAGE