Comment choisir son lestage de plongée

Cum trebuie ales lestul de scufundare?

Cum să alegeți corect lestul pentru scufundare, scufundare cu tub de oxigen, vânătoare submarină sau scufundare în apnee:

Lestul  de scufundare trebuie să fie ales în funcție de costumul de scufundare și de adâncimea la care doriți să vă scufundați (în ceea ce privește vânătoarea submarină / scufundarea în apnee).

În mod general, este recomandat să luați cu dumneavoastră 1/10 din greutatea corpului (atunci când folosiți un costum de scufundare cu grosimea de 5 mm în apa mării, cu o butelie de 12 l) și să variați lestul în funcție de costumul folosit și de nivelul de experiență.

Există trei niveluri de flotabilitate:
> flotabilitatea pozitivă, plutesc
> flotabilitate negativă, mă deplasez în apă
> flotabilitate neutră, sunt în stare de imponderabilitate în apă, nu mă deplasez în apă.

Atenție, cu cât vă scufundați mai adânc, cu atât costumul de scufundare se comprimă, ceea ce duce la pierderea flotabilității și la reducerea protecției termice.

Alegerea lestului în funcție de activitate:

LEST PENTRU SCUFUNDAREA CU BUTELIE

Ce factori influențează alegerea lestului?
> Dumneavoastră, fiziologia (greutatea) proprie, precum și indicele de masă corporală (greutate/mărime).
> Apa în care vă scufundați:
- apa mării: o flotabilitate mai mare (în apă sărată, trebuie să aveți un lest mai mare decât în apă dulce)
- apă dulce: o flotabilitate mai redusă
> Costumul dumneavoastră de scufundare; în funcție de grosimea costumului de scufundare din neopren veți pluti mai mult sau mai puțin.
> În cazul scufundării cu butelie, greutatea buteliei influențează alegerea lestului de scufundare. Aerul din interiorul buteliei este, de asemenea, un factor care trebuie luat în calcul. Cu cât aerul din butelie se consumă, cu atât mai ușoară va fi butelia, iar flotabilitatea va tinde să aibă o valoare pozitivă (plutesc).

Ca regulă generală, cu cât costumul de scufundare este mai gros, cu atât mai mult se va resimți efectul de flotabilitate pozitivă, iar lestul va fi mai constant.

Invers, cu cât volumul buteliei este mai mare, cu atât mai mic va fi lestul de care aveți nevoie (greutate suficientă a buteliei + aerul conținut de aceasta)

Ce factori influențează alegerea lestului?
> Tipul apei: în apă sărată, lestul trebuie să fie mai mare decât în apă dulce.
> Costumul de scufundare din neopren utilizat
> Fiziologia dumneavoastră
Totuși, în cazul scufundării cu tub de oxigen, lestul folosit trebuie să fie foarte ușor, pentru a vă putea deplasa cu ușurință sub apă. În plus, lestul este necesar doar în cazul în care doriți să practicați scufundarea în apnee.

Cependant, il faut en randonnée palmée se lester très légèrement pour pouvoir évoluer plus facilement sous l’eau. De plus, le lestage est nécessaire uniquement dans le cas ou l’on souhaite faire des apnées.

Diferiți factori:
> Tipul apei
> Costumul de scufundare din neopren utilizat
> Fiziologia dumneavoastră
> Adâncimea la care doriți să vă scufundați
> Tehnicitatea și precizia scufundării.
Trebuie să folosiți lest în mod obligatoriu pentru a rezolva problema flotabilității pozitive; totuși, nu folosiți un lest prea mare, deoarece, într-un asemenea caz, vă puteți simți « împiedicat » (flotabilitatea negativă va avea o valoare foarte mare și veți avea probleme la urcare = situație periculoasă).

Cu cât vă scufundați mai adânc, cu atât trebuie să folosiți un lest mai mic la suprafață și cu atât efortul la intrarea din nou în apă va fi mai mare.

Reguli de siguranță cu privire la folosirea lestului:

> În cazul scufundării cu tub de respirat și în cazul vânătorii submarine, trebuie să efectuați întotdeauna o scufundare test, pentru a încerca lestul. Începeți prin a folosi o cantitate mică de greutăți din plumb, care va fi mărită pe parcurs, pentru a ajunge la o flotabilitate cu o valoare neutră.
Cum puteți afla dacă ați atins o valoare neutră a flotabilității? Atunci când vă aflați la suprafață, în poziție verticală și respirați normal, nivelul apei trebuie să ajungă la mijlocul măștii.

> Cunoașterea propriilor limite:
- În ceea ce privește rezistența sub apă (« acvacitatea »)
- Cât timp puteți rămâne sub apă
- Ușurința cu care vă mișcați în apă
> Trebuie să aveți un echipament care să contribuie la o siguranță sporită: spre exemplu, trebuie să aveți o centură de lestare cu greutăți din plumb prevăzută cu o cataramă de largare rapidă.
Diferitele tipuri de centuri de lestare

> Tipurile de catarame:
- Centură de lestare prevăzută cu cataramă din plastic; aceasta rezistă mai puțin la uzură și are tendința de a se deschide singură în timp.
- Centură de lestare prevăzută cu cataramă metalică; aceasta rezistă mai bine la uzură…

> Tipurile de materiale:
- Centură de lestare din polipropilenă (tip nailon): foarte rezistentă, aceasta rezistă în timp
- Centură de lestare din cauciuc:
Avantaj : greutățile din plumb rămân la locul inițial, deoarece acestea se fixează foarte bine pe materialul din care este fabricată centura de lestare.
Dezavantaj: aceasta este mai fragilă decât centura din polipropilenă
- Centură de lestare tip Marseille: Tip de centură normală, prevăzută cu cataramă cu găurele, destinată scufundătorilor cu experiență, aceasta fiind mai dificil de largat.
- Centură de lestare cu buzunare: Acestea vă permit să introduceți greutățile din plumb în interior. Este o centură de lestare mai confortabilă.

> Ham pentru vânătoare care ajută la o mai bună repartizare a greutății în partea superioară a corpului (umeri și spate). Acesta vă ajută să evitați durerile la nivelul șoldurilor și al spatelui. Scufundarea este realizată cu ușurință (scufundare tip rățușcă). Hamul pentru vânătoare nu înlocuiește centura de lestare! Totuși, acesta ușurează centura de lestare, pentru o distribuție optimă a lestului folosit.
> Greutăți din plumb de fixat pe glezne: acestea au în general 500 g.
> Greutățile fixe (frânele) permit conectarea greutăților din plumb și le împiedică să se miște în timpul scufundării.

> Greutăți din plumb standard: acestea sunt mai puțin scumpe, dar au o formă brută; așadar, sunt mai puțin finisate și mai fragile. Totuși, ele sunt potrivite pentru persoanele debutante.
> Greutăți din plumb învelite: greutăți din plumb standard, învelite în plastic. Aceste greutăți din plumb sunt mai prietenoase cu mediul înconjurător și rezistă mai mult, putând fi achiziționate la cel mai mic preț.
> Greutăți « din plumb » care nu conțin plumb:
- Material metalic, învelit în vopsea antioxidantă.
- Greutăți din plumb flexibile, introduse în buzunare: bile mici din plumb, introduse în buzunare – mai practic – acestea pot fi introduse în buzunarele centurilor de lestare – ocupă mai puțin spațiu – sunt mai confortabile.

Puteți vizualiza aici centurile de lestare
Puteți vizualiza aici colacii de ajutor pentru flotabilitate
Atenție: pentru siguranța dumneavoastră, este mai convenabil să aveți o cantitate insuficientă de greutăți din plumb, decât să aveți o cantitate prea mare de greutăți din plumb.

Regula de mai jos vă va ajuta să faceți alegerea optimă. Atenție, aceste măsuri sunt prezentate doar cu titlu informativ.

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE