Bien choisir son équipement de surf pour l’hiver

CUM SĂ VĂ ALEGEŢI ECHIPAMENTUL DE SURF PENTRU IARNĂ

(2)

Să practicați surf în timpul iernii? V-ați acoperi de promoroacă! Ei bine nu, este posibil să faceți surf la o temperatură exterioară negativă, într-o apă la 10°C! Pentru aceasta, aveți nevoie doar de motivație şi de un echipament ales cu atenție în prealabil! Avantajul practicării în aceste condiții este că veți putea face surf într-un grup mai restrâns, înfruntând valuri perfecte. Pentru aceasta, trebuie să fiți pregătiți cât de cât; așadar, noi vom aborda în continuare punctele cheie pentru a avea o sesiune reușită de surf.

CUM SĂ VĂ ALEGEŢI ECHIPAMENTUL DE SURF PENTRU IARNĂ
 

Înainte de sesiunea de surf

 

Înainte de a avea orice inițiativă, întrebați-vă dacă sunteți într-o condiție fizică care să vă permită să puteți înfrunta forțele naturii: chiar dacă este vorba despre un guturai sau de un început de anghină, nu trebuie să vă neglijați condiția fizică ce s-ar putea înrăutăți după sesiunea de surf, indiferent cât de agreabilă ar fi aceasta.

Sunteți în formă maximă? OK! A practica surf în timpul iernii este o idee care trebuie discernută în primul rând de psihicul dumneavoastră, deoarece psihicul va putea sintetiza dintre ideile primite, până la o anumită limită; nu este niciodată suficient de frig, fiți doar pregătiți pentru a înfrunta răceala tonifiantă a apei, iar echipamentul dumneavoastră se va ocupa de restul.

Iată-vă în parcare, este bine că nu ați făcut cale întoarsă! Ieșiți așadar din mașină şi mergeți să « verificați » valurile; în condiții optime, în luna decembrie, se înregistrează 2 grade în aer şi 8 grade în apă. Puteți începe să vă echipați.

Aveți la dispoziție două soluții: fie să vă schimbați în căldura rămasă în mașină, dar pentru aceasta trebuie să demonstrați adevărate talente de gimnast! Fie să optați pentru varianta « schimbare în parcare ».

În ceea ce privește a doua soluție, veți avea nevoie de un covoraș, deoarece frigul vă amorțește repede picioarele şi solul poate deveni chiar foarte agresiv. Ponchoul dumneavoastră vă va proteja de frig în timp ce vă îmbrăcați cu costumul din neopren (şi vă va oferi intimitatea necesară).

De reținut: tehnologia costumelor moderne de surf le permite acum surferilor să se simtă în largul lor în apă, chiar şi pentru a practica surf pe timpul iernii.
Alegeți un costum destul de gros, în funcție de temperatura apei în care practicați de obicei (în general, 4/3 mm sau 5/4/3 mm pentru a practica surf în Franța, pe timpul iernii). Cele 3 cifre indică grosimea neoprenului la nivelul bustului şi al spatelui, a picioarelor şi a brațelor. Cele 2 cifre indică grosimea neoprenului la nivelul bustului, apoi grosimea la nivelul brațelor.

Dacă încă vă mai este frig, îmbrăcați pe sub costum şi în contact direct cu pielea o bluză din neopren de 0,5 mm sau o bluză polar.

Protejați-vă extremitățile, în funcție de condițiile climaterice, utilizând mănuși,  papuci şi o cagulă din neopren (cagula va fi utilă mai ales dacă practicați surf pe un vânticel răcoros sau dacă trebuie să faceți multe „plute” pentru a ajunge în vârful valurilor).

Sfat: dacă sunteți practicant de surf (nivel consecvent) , vă recomandăm să utilizați dopuri de urechi pentru a preveni orice risc de exostoză care poate surveni după numeroși ani de practicare a surfului.