bien choisir son gilet stabilisateur de plongée

Cum să îţi alegi vesta de salvare stabilizatoare pentru scufundări?

(11)


Vesta de salvare are diverse funcţii principale: Prin urmare, este important să fie bine aleasă. Pentru această alegere, este necesară în acelaşi timp cunoaşterea criteriilor obiective de calitate la o vestă de salvare, dar şi tipul de vestă cel mai bine adaptat practicării sale.

 

Principalele funcţii ale vestei de salvare:

- Fixarea buteliei pe spatele scafandrului, datorită unui « back pack » prevăzut cu o curea şi integrat vestei.
- Influenţarea flotabilităţii scafandrului la suprafaţă şi sub apă prin injectarea de aer în butelia vestei (graţie «sistemului direct») sau prin expulzarea de aer prin diverse supape.
- Permiterea compensării pierderii sau câştigării flotabilităţii combinezonului datorită presiunii de aer, permiterea flotării pe suprafaţă orizontală înainte şi după scufundare sau punerea în poziţie de siguranţă.
- Permiterea fixării sau aranjării materialului graţie carabinelor sau buzunarelor.

 

Criteriile obiective pentru alegerea vestei de salvare:

 

flottabilité  Flotabilitatea :

Pentru a o testa, umflaţi vesta, veţi măsura astfel eficiența sa. Este important ca accesul la instrumente să fie cel mai simplu posibil, cu prioritate pentru compresor, supapele de evacuare şi inelele,

 

confort  Confortul :

Back-pack-urile sunt rigide, back-pack-urile tapiţate oferă un anumit confort. Este important să se aleagă o vestă de salvare adaptată morfologiei fiecăruia, dacă odată purtată nu se mişcă, înseamnă că este tipul potrivit.
Centura ventrală cu reglaje multiple este elementul cel mai important pentru determinarea mărimii ce trebuie aleasă, bretelele ajustabile şi umerii matlasaţi fac purtarea vestei mai agreabilă.
Există modele specifice de veste de salvare pentru femei, ce nu presează pieptul, precum şi veste adaptate gabaritelor copiilor.

 

fonctionnalite Funcţionalitatea :

Nevoia de spaţiu de stocare pe o vestă de salvare va crește proporțional cu autonomia scafandrului.
Cu cât o vestă are mai multe inele, cu atât posedă mai multe spaţii de stocare, dar influenţează şi greutatea scafandrului, îngreunându-l. Pentru a remedia această problemă, anumite veste au buzunare cu plumb amovibil.

 

solidité resistanceSoliditatea şi rezistenţa: : 

Condiţiile de utilizare ale vestelor sunt dure, atât în apă cât şi la suprafaţă. Rezistenţa materialelor variază de la un model la altul.
Pentru măsurarea criteriului rezistenţă, există indicele "Cordura".
Cu cât indicele cordura este mai ridicat, cu atât vesta este mai rezistentă şi are o durată de viaţă superioară.

 

Vestă de salvare alege corect

 

Alegerea vestei în funcţie de utilizarea sa :


Există trei tipuri diferite de practică a scufundării şi pentru fiecare tip există o vestă adecvată.

 

1. Scufundarea sportivă: :

Vesta cea mai adaptată acestei practici este vesta de salvare numită "clasică". Umflându-se pe spate şi părţile laterale şi având un back pack ce îi permite fixarea buteliei pe spatele scafandrului, aceasta îi oferă un maxim de confort.

 

2. Scufundarea profesională:

Pentru acest tip de scufundare, privilegiaţi vesta "profesională". Este o vestă de salvare "clasică" fără Back pack. Este compactă, uşoară şi uşor de transportat, însă acest lucru antrenează o pierdere de confort. Anumite veste stabilizatoare «clasice» sunt prevăzute cu un back pack pliabil pentru a garanta compactitate cât şi confort. 

 

3. Scufundarea tehnică:

Cei care efectuează scufundarea tehnică sunt sfătuiţi să utilizeze o vestă de salvare "tehnică". Este un ham echipat cu pompe de umflat în partea dorsală, crescând astfel spațiul pe flancuri.
Această configurație favorizează poziția orizontală sub apă. La suprafaţă, această poziţie poate fi incomodă.
Scafandrul trebuie să evolueze culcat pe spate sau pe burtă, spre deosebire de o vestă de salvare clasică care permite o poziţie verticală la suprafață.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE