Conseils pour garder les pieds au sec en voile

Care sunt trucurile potrivite pentru a rămâne cu picioarele uscate în sportul cu vele?

(3)

Orice velist cunoaște senzația incomodă de a avea picioarele ude în interiorul încălțămintei sau al cizmelor. Dincolo de faptul că această senzație este neplăcută, acest fenomen afectează de asemenea echilibrul. De fapt, picioarele umede alunecă mai mult în interiorul încălțămintei sau al cizmelor. Vă prezentăm câteva sfaturi pentru a păstra picioarele uscate atunci când navigați.

 

Așa-zisele idei bune de a păstra picioarele uscate:

Înainte de orice altceva, trebuie să știți să discerneți foarte bine ideile care în teorie par a fi bune, dar care în practică se dovedesc a fi inutile sau chiar incomode.
Dacă folosiți mai multe perechi de șosete, două straturi nu se vor uda în mai mult timp; în schimb, uscarea lor va dura mult mai mult. Așadar, veți avea picioarele ude mai mult timp.
În plus, este indicat să reduceți la minim grosimea materialului de sub tălpi, pentru a permite o mai bună sensibilitate, ceea ce determină un echilibru mai bun.

 

Trucurile bunicii:

 

Puteți, desigur, să înveliți picioarele în pungi din plastic, aplicate peste șosete (din material sintetic, așadar care se usucă ușor); acestea vă vor proteja de umezeala exterioară; totuși, căldura picioarelor va conduce la condens, ceea ce va face ca picioarele să alunece în interiorul cizmelor sau al pantofilor.
Pentru a nu pierde aderența în interiorul încălțămintei, un alt truc este de a purta ciorapi fini pe sub șosete; astfel, picioarele vor rămâne uscate și nu vor aluneca în pantofi sau în cizme.
Puteți purta șosete etanșe din neopren, sub cizme sau sub încălțăminte, de tipul pantofilor de surf foarte subțiri, cu grosimea maximă de 2 mm. Este un truc de surf al bunicii.

 

Șosetele impermeabile/respirabile:

Pe lângă trucurile bunicii, care prezintă dezavantaje, există un produs care nu este conceput în principiu pentru sportul cu vele, dar care pare să satisfacă perfect exigențele cu privire la protecția împotriva umezelii la nivelul picioarelor: l șosetele impermeabile/respirabile sealskinz.
Recent, Tanguy De Lamotte, partenerul nostru tehnic, se afla la sediul nostru din Hendaye pentru o discuție cu responsabilii noștri de producție cu privire la ținutele pentru sportul cu vele, și anume cu privire la ideea de a dezvolta, pe viitor, șosete impermeabile/respirabile, special concepute pentru sportul cu vele.

 

Și dacă am merge mai departe și am concepe și încălțăminte și cizme pentru sportul cu vele?

Încălțămintea pentru sportul cu vele:

 

trucuri-pentru-a-avea-picioarele-uscate-în-sportul-cu-vele

Există bascheți pentru apă, fabricați din materiale rezistente la apa mării, cu o bună capacitate de evacuare a apei și care se usucă rapid.
Aderența și faptul că sunt ușori vă vor oferi un confort optim; aceste calități îi recomandă de asemenea pentru utilizarea în regată, pe vreme bună.Inconvenientul acestora este că, deși timpul de uscare este foarte scurt, ei rămân mereu ușor umezi în caz de ploaie.

 

Cizmele pentru sportul cu vele:

 

trucuri-pentru-a-avea-picioarele-uscate-în-sportul-cu-vele

 

Cizmele din cauciuc  sunt 100% impermeabile; singura problemă este că nu sunt deloc respirabile. De fapt, acestea împiedică în egală măsură intrarea apei și evacuarea umidității provocată de transpirație sau de condens.
După modelul jachetelor de navigație, noile cizme special concepute pentru sportul cu vele sunt din ce în ce mai bine studiate; atât  impermeabilitatea, cât și respirabilitatea au un rol important în cadrul analizei. Deoarece sunt prevăzute cu talpă din cauciuc micro-striată, stabilitatea utilizatorului nu va avea de suferit.  
În cazul în care treceți partea de jos a salopetei pe deasupra cizmelor, acest lucru va împiedica apa să intre prin partea de sus a cizmelor; salopeta poate fi fixată etanș cu ajutorul benzilor velcro de la nivelul gleznelor.

 

 

Cizmele impermeabile/respirabile aprobate în timpul cursei Vendée Globe:

 

trucuri-pentru-a-avea-picioarele-uscate-în-sportul-cu-vele

Tanguy De Lamotte, partenerul nostru tehnic, a testat aceste cizme în cadrul Vendée Globe, cea mai dificilă cursă fără escală, efectuată în mod solitar, în jurul lumii. El ne-a mărturisit că aceste cizme s-au dovedit a fi foarte practice, din moment ce nu a folosit decât o singură pereche pe parcursul celor 98 de zile de cursă, ceea ce înseamnă o economie importantă în materie de timp în cadrul unei probe solitare.

Dar dumneavoastră ce trucuri aveți? Trimiteți-ne sfaturile voastre de a rămâne cu picioarele uscate în croaziera cu vele, lăsând un comentariu.
 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE