Alegerea plăcii de SUP - Stand-up-paddle

Alegerea-plăcii-de-SUP - Stand-up-paddle

O corectă alegere a plăcii de SUP (Stand-up-paddle) :
În ceea ce priveşte placa, trebuie să apreciaţi:
- Manevrabilitatea: Va depinde de dimensiunile şi forma generală a plăcii. Cu cât placa este mai mică, va fi mai ușor de manevrat. În schimb, va fi mai puțin stabilă, așadar nerecomandată unui începător. Același lucru e valabil și pentru o placă rotundă: mai ușor de manevrat, dar mai puțin stabilă. În ceea ce privește plăcile de SUP mai subțiri și mai lungi, acestea sunt potrivite pentru utilizatorii care vor mai multă viteză și nu neapărat pentru cei care vor valuri.
- Stabilitatea: Va depinde de formele generale ale plăcii. Cu cât placa este mai „voluminoasă”, cu atât plutește mai bine, iar SUP-ul va fi mai stabil. De asemenea, trebuie luată în considerare lățimea plăcii atunci când se calculează stabilitatea.
- Soliditatea: Va depinde de compoziţie şi de tehnologia înglobată a plăcii.

Placă din material epoxidic Placă din poliester Placă din spumă
 

Placă concepută cu o răşină solidă acoperită cu un lac numit Gel Coat.

Acest tip de placă rezistă îndoirilor, dar este supusă micilor exfolieri ale vopselei.

Placă proiectată dintr-o răşină moale. Acest tip de placă este expus la Acest tip de placă rezistă îndoirilor, dar este supusă micilor exfolieri ale vopselei.

 Placa confecţionată din polistiren expandat. Polistirenul are drept caracteristică absorbţia
şocurilor şi evitarea îndoiturilor. Utilizarea şipcilor din lemn consolidează de asemenea soliditatea plăcii.

 

- Nivelul de implicare în practicarea sportului: O placă de SUP din spumă va fi mai mult decât suficientă pentru utilizarea de agrement şi plimbare. Cu toate acestea, din momentul în care veţi dori să practicaţi acest sport într-o manieră mai dinamică şi mai regulată, o placă de SUP din material expoxidic va fi mai potrivită, întrucât este mai solidă şi alunecă mai bine.

Alegerea padelei de SUP:

Comment choisir son SUP - Stand-up-paddle

Alegerea padelei: Pentru un practicant debutant, o padelă reglabilă este preferabilă, deoarece permite varierea dimensiunii pe măsură ce se câştigă experienţă. Pentru practicanţii de SUP mai avansaţi, este de preferat o padelă fixă tăiată pe dimensiunea utilizatorului, întrucât este mai solidă şi mai uşoară.
Sfat: Pentru a determina mărimea padelei, aceasta se va ţine dreaptă în faţa utilizatorului, cu paleta înfiptă în sol, mânerul trebuie să fie sub încheietura mâinii atunci când se întinde brațul pe verticală deasupra capului.

Transportul plăcii de SUP :- Husa : Aceasta vă va permite evitarea şocurilor primite în timpul transportului plăcii. Se recomandă transportarea plăcii de SUP pe portbagajul maşinii pentru a evita incomodarea conducerii autovehiculului şi reducerea vizibilităţii asupra carosabilului.

- Sac impermeabil : pentru a transporta cheile, recipientele cu gustare sau sticluţele cu apă, este practic să utilizaţi un săculeţ impermeabil în timpul plimbărilor.

Nu uitaţi, pentru a practica acest sport în deplină siguranţă:

- Lesa : este un accesoriu de siguranţă care vă va permite recuperarea cu uşurinţă a plăcii în caz de cădere. Lungimea lesei faţă de placa de SUP trebuie să fie de minim 3 metri pentru siguranţă maximă. Pentru informare, este indispensabilă utilizarea unei lese în timpul ieşirilor, chiar în apele calme şi fără valuri. Cu toate acestea, pentru o utilizare în valuri, este importantă accesorizarea cu o lesă adaptată specifică practicării SUP.

- Ceara : se întâmplă destul de rar să fie nevoie de ceruirea plăcii de SUP, întrucât o CĂPTUŞEALĂ sau zonă antiderapantă este în general preinstalată pe majoritatea plăcilor de SP pentru a favoriza aderenţa. Totuşi, dacă nu aveţi acel capitonaj, sau acesta este prea scurt, puteţi oricând utiliza ceara pentru a evita alunecările în timpul exerciţiului.

- Le Tricou anti-UV : pentru protecţia împotriva razelor solare ultraviolete, se recomandă utilizarea unui tricou anti-uv.

SUP este considerat un sport de plajă, prin urmare placa nu este adaptată plimbărilor dincolo de limita de 300 de metri de la mal. Utilizarea unei veste de salvare nu este obligatorie, dar se recomandă pentru persoanele care nu stăpânesc înotul.

Izolarea termică: pentru a practica acest sport şi în apele reci şi pentru a se proteja împotriva vântului când este ud, se recomandă utilizatorului să poarte o bluză termică sau un costum din neopren. În sfârșit, în ceea ce privește riscul de hipotermie, este recomandat utilizatorului să se stropească cu apă pentru a preveni hipotermia în cazul unei căderi, după o perioadă lungă de canotaj.

 

Comment choisir son SUP - Stand-up-paddle

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE